Sta je deze zomer op een vakantiepark in België of wil je lekker gaan zwemmen in een subtropisch zwembad? Vergeet dan niet een strakke zwembroek in te pakken. In steeds meer Belgische zwembaden en vakantieparken zijn losse zwemshorts namelijk niet toegestaan. Of je nu een fan bent van een sportieve zwemslip of liever een stoere strakke zwemboxer draagt: zolang hij goed aansluit, zit jij gebakken.
Maar waarom eigenlijk? En hoe zit het precies bij populaire vakantieparken zoals Center Parcs, Sunparks of Landal? Wij zetten alles voor je op een rij.
Waarom zijn strakke zwembroeken verplicht?
Het is geen modekwestie, maar een combinatie van hygiëne en veiligheid. Dat zit zo:
1. Hygiënischer zwemmen
Losse zwemshorts worden vaak ook buiten het zwembad gedragen – op de camping, het strand of gewoon bij het ontbijt. Daardoor blijven er makkelijk zweet, zand, zonnebrand of ander vuil in zitten. Neem je die short mee het zwembad in, dan neem je dat vuil mee het water in. En dat is natuurlijk niet fris.
Een strakke zwemslip of strakke zwemboxer wordt meestal alleen gebruikt om in te zwemmen. De stof is glad, sluit goed aan en houdt minder vuil vast. Dat maakt het water schoner voor iedereen.
2. Meer veiligheid in het zwembad
Bij glijbanen en wildwaterbanen is het belangrijk dat je zwemkleding goed blijft zitten. Losse shorts kunnen afzakken of ergens achter blijven haken, wat gevaarlijk kan zijn. Een strakke zwembroek blijft netjes op z’n plek – en voorkomt dat je op een onhandig moment half bloot eindigt. 😉
Zwembroekregels in populaire Belgische vakantieparken
Veel vakantieparken hebben hun eigen huisregels als het gaat om zwemkleding. Hieronder vind je een handig overzicht:
Parken waar strakke zwembroeken verplicht zijn
Bij deze vakantieparken is het dragen van een strakke zwembroek, zwemslip of zwemboxer van badpakstof (zoals lycra) verplicht. Losse shorts of zwembroeken die over de knie vallen zijn niet toegestaan:
- Sunparks De Haan aan Zee
- Sunparks Oostduinkerke aan Zee
- Center Parcs Erperheide
- Center Parcs De Vossemeren
De regels zijn er duidelijk: alleen aansluitende zwembroeken zijn toegestaan. Kies dus voor een zwemslip of zwemboxer als je zeker wilt weten dat je het zwembad in mag.
Parken waar de regels niet 100% duidelijk zijn
Deze parken geven geen specifieke informatie op hun website over zwemkleding, maar het is aan te raden om ook hier een strakke zwembroek te dragen. Dat is op veel plekken namelijk de standaard.
- Landal Village l'Eau d'Heure
- Landal Mooi Zutendaal
- Vakantiepark Molenheide
- Parc Les Etoiles

@goedkopezwembroeken
Hans-tip: neem geen risico en pak gewoon een strakke zwemslip of zwemboxer in. Beter voorbereid dan droog aan de kant blijven staan.
Samengevat:
- In veel Belgische zwembaden en vakantieparken is een strakke zwembroek verplicht
- Dit is om hygiënische én veiligheidsredenen
- Kies voor een zwemslip of strakke zwemboxer van lycra of badpakstof
- Twijfel je? Neem altijd een aansluitende zwembroek mee – dan zit je goed!